• 001-1
  • 002-1
  • 010-1
  • 009
  • 012-1
  • 011-1
  • 009-1
  • 008-1
  • 006-1
  • 004-1

ВОДИЧ КРОЗ УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2023/2024. ГОДИНЕ

У школској 2023/24. години Средња школа ''Драгачево'' уписује ученике у четири одељења:

  • ГИМНАЗИЈА - ОПШТИ ТИП
  • ЕКОНОМИЈА, ПРАВО И АДМИНИСТРАЦИЈА - ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИ ТЕХНИЧАР
  • НОВО
  • ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО - ТЕХНИЧАР ЗА ХЕМИЈСКУ И ФАРМАЦЕУТСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ
  • МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА - БРАВАР –ЗАВАРИВАЧ

 

РЕДНИ БРОЈ

ПОДРУЧЈЕ РАДА

ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ

ШИФРА

СТЕПЕН СТРУЧНЕ СПРЕМЕ

БРОЈ УЧЕНИКА

ОДЕЉЕЊЕ

1.

ГИМНАЗИЈА

ОПШТИ ТИП

MOLU MA 4R03S

IV

30

ГУЧА

2.

ЕКОНОМИЈА, ПРАВО И АДМИНИСТРАЦИЈА

ФИНАНСИЈСКО-РАЧУНОВОДСТВЕНИ ТЕХНИЧАР

НОВО

MOLU MA 4L16S

IV

30

ГУЧА

3.

ХЕМИЈА, НЕМЕТАЛИ И ГРАФИЧАРСТВО

ТЕХНИЧАР ЗА ХЕМИЈСКУ И ФАРМАЦЕУТСКУ ТЕХНОЛОГИЈУ

MOLU MA 4F35S

IV

30

ЛУЧАНИ

4.

МАШИНСТВО И ОБРАДА МЕТАЛА

БРАВАР –ЗАВАРИВАЧ

 

MOLU MA 3D22S

III

30

(15+15 ДУАЛ)

ГУЧА

 

Упис ученика прилагодили смо потребама тржишта рада у општини Лучани, али и у целој Републици Србији. Водили смо рачуна да задовољимо потребе и жеље наших суграђана који завршавају основну школу и обезбедимо им квалитетно и доступно средњошколско образовање.

Одељење гимназије општег типа постоји већ 20 година у Средњој школи у Гучи. Из године у годину интересовање за ово одељење је све веће. Предности одељења гимназије су што је смер општег типа и подједнако је интересантан и за ученике који имају склоности ка  друштвеним, али и за ученике чије склоности више нагињу природним наукама. Знамо да се интересовања ученика временом мењају, тако да је овај смер идеалан за упознавање различитих наука и доношење исправне одлуке  за даље школовање.  

Средња школа ''Драгачево'' позната је по школовању ученика из области економије. За шк. 2023/2024. годину планиран је упис 30 ученика у образовни профил:  финансијско-рачуноводствени техничар. Финансијско-рачуноводствени техничар врши послове из области јавних и пословних финансија, као и рачуноводствене послове, према дефинисаним процедурама и уз поштовање правне регулативе. Обучен је за: обрачун и плаћања свих врста прихода и расхода, утврђивање финансијске позиције пословних ентитета чиме пружа адекватне информације корисницима финансијске анализе за доношење исправних пословних одлука и планирање будућег пословања; обрачуне економских, рачуноводствених, законом обавезних и других вредности, примењујући прописане и стандардизоване поступке; вођење рачуноводствене евиденције на законом прописан начин како би утврђене вредности имовине, обавеза, капитала и резултата пословања биле истините, видљиве и разумљиве свим зaинтeрeсoвaним интерним и екстерним корисницима рачуноводствених информација. Ниво општих и стручних знања, вештина, способности и ставова у оквиру стечених компетенција, финансијско-рачуноводственом техничару омогућава запошљавање и наставак школовања

У подручју рада Хемија, неметали и графичарство ученицима нудимо атрактиван образовни профил који је јединствен на подручју Моравичког округа и шире. Техничар за хемијску и фармацеутску технологију је занимање које младим људима пружа бројне могућности за запослење, али и даље школовање и развој предузетништва. Онима који воле научно-истраживачки рад у лабораторији, где ће и видети свој финални производ, пружамо нова искуства рада у ученичким компанијама. 

У подручју рада Машинство и обрада метала, вођени тржишном политиком, одлучили смо се за образовни профил III степена Бравар-заваривач. Имамо велику подршку привреде из наше, али и околних општина. Практична настава се изводи у предузећима, а фирме обезбеђују новчану надокнаду за време проведено на пракси. Ово занимање је врло тражено у целој земљи, али и у иностранству. Реч је о реформисаном образовном профилу који је подједнако актуелан и за девојке и за мушкарце.

Без обзира на образовни профил који ученици упишу, свима се пружају исте могућности учествовања у ваннаставним активностима школе, којима развијамо ученичка интересовања, способности и таленте и усмеравамо их ка корисном трошењу слободног времена. Посебно истичемо рад на развоју предузетничких компетенција у оквиру рада ученичких компанија и у оквиру такмичења „Пословни изазов“.

За ученике који имају високе циљеве у образовању и амбиције за напредовањем препоручујемо и подржавамо рад у Истраживачкој станици Петница, као и различите нивое такмичења.

Можемо се похвалити да смо школа која озбиљно ради на каријерном вођењу и саветовању наших ученика. Средња школа „Драгачево“ је стални учесник националних годишњих конференција о каријерном вођењу и саветовању где преко панелиста  преноси искуства и примере добре праксе из области каријерног вођења и саветовања.  Радионице које се изводе у Средњој школи публиковане су и у Приручнику за каријерно вођење и саветовање које издаје Фондација Темпус. За ученике завршних разреда обезбеђена је подршка приликом припреме ученика за пријемне испите на факултетима.

Једина смо средња школа у Моравичком округу која је носилац Еко заставе. Преданим радом еколошке секције у Издвојеном одељењу у Лучанима успевамо да промовишемо и развијамо еколошку свест код ученика, али и шире у локалној заједници.

Наши ученици, уз посвећеност наставника, остварују одличне резултате на такмичењима. Амбиције су нам да стигнемо до републичких такмичењима и тамо одмеримо знања, вештине и способности са најбољима. Можемо се похвалити да наши ђаци освајају награде и на највишим нивоима такмичења.

Посебну пажњу посвећујемо активностима у оквиру превентивних здравствених програма и Програма за борбу против дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања.

Све активности ученика и наставника редовно се бележе на школском сајту и инстаграм профилу школе и библиотеке. Активности са највише успеха добију и своју страницу у Школском листу ''Двооглед''.

Матична школа у Гучи је потпуно реновирана, тако да се ученици школују у простору опремљеном по савременим стандардима.

Позивамо све будуће средњошколце да упишу Средњу школу ''Драгачево'', а руководство школе, запослени и садашњи ученици ће се потрудити да будућим првацима улепшају прве дане у школи и олакшају адаптацију на нову средину.

 

 

Претрага Сајта

Зашто уписати школу у Гучи / Лучанима?

  • Стручан кадар уз спој искуства и младости
  • Добри међуљудски односи засновани на међусобном поштовању и поверењу
  • Изузетна сарадња са локалном заједницом
  • Рад у једној смени
  • Опремљеност школе савременим наставним средствима за образовне профиле
  • Разноврсност ваннаставних активности и такмичења
  • Могућност стипендирања талентованих ученика
  • Помоћ ученицима при упису на факултете
  • Сарадња са ученицима и родитељима
  • Хуманитарне акције у школи и ван школе
  • Награђивање најбољих ученика и одељења (излети, екскурзије…)
  • Добра организација ђачког парламента
  • Едукација ученика путем семинара и обука (летње школе, кампови, трибине и предавања) 

 

 

Контакт

Школа у Гучи: 032/854-144
Школа у Лучанима: 032/817-531

Секретар: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Joomla! Debug Console

Сесија

Информације профила

Искоришћеност меморије

Упити базе података