• 001-1
  • 002-1
  • 010-1
  • 009
  • 012-1
  • 011-1
  • 009-1
  • 008-1
  • 006-1
  • 004-1

Еразмус + пројекат „Мој корак ка Европи“

Од 3. до 16. априла 2022. изведена је мобилност ученика у оквиру Еразмус + пројекта „Мој корак ка Европи“.  Пројекат је финансиран бесповратним средствима Европске уније. Циљ пројекта је унапређивање и подизање квалитета практичне наставе, унапређивање програма каријерног вођења и саветовања, развијање језичких компетенција ученика, са посебним акцентом на развој вештина комуникације на енглеском језику и промоција школе са намером повећања броја ученика који уписују Средњу школу „Драгачево“.

Из Средње школе „Драгачево“ Гуча је, уз пратњу Милене Обрадовић, наставнице економске групе предмета и Бојане Перовић, стручног сарадника-педагога, кренуло 15 ученика, који су у фирмама у Солуну обављали стручну праксу. 

Пре поласка ученици су имали стручну, језичку, културолошку и психолошку припрему, како би што спремније дочекали задатке који их очекују. Поред језичке подршке коју су ученици имали у школи, Еразмус+ програм је ученицима пружио и онлајн језичку подршку којом је омогућен да ученици прво тестирају своје знање енглеског језика, а потом да похађају курс предвиђен за ниво знања који поседују.

Првог дана мобилности (недеља 3.4.2022), у раним јутарњим сатима,  кренули смо из Гуче. Уз краћа задржавања за паузу и дугог чекања на граници стигли смо у Солун око 19 часова. Ученици су се сместили у собе и упознали за представницима организације домаћина.

Наредног  дана смо у преподневним сатима имали састанак са предствницима организације домаћина који су упознали ученике и наставнике са целокупним програмом активности, фирмама где ће се пракса обављати и пратиоцима за време практичне наставе, ресторанима где ће ученици имати исхрану. Према плану ученици су били распоређени у две фирме: Oraiopoulos C. Lazaros  и  Julia Tsiagou.

Прве недеље, од уторка до петка ученици су, уз пратњу запослених у фирми партнера домаћина,  одлазили на практичну наставу у фирме у које су били распоређени. Наставнице су пратиле рад ученика путем вибер групе.

После ручка смо имали организоване обиласке и посете или време за индивидуалне активности. Посетили смо знаменитости Солуна: цркву  Светог Димитрија, Ротонду, Галилејев лук, цркву Свете Софије.

 Имали смо прилику да посетимо и  једну од средњих школа у Солуну - 1st Vocational Lyceum of Sykies, где смо присуствовали часу рачуноводства.

Викенд је био резервисан за организоване излете на које смо ишли заједно са школама из Краљева и Смедерева. У суботу смо обишли Белу кулу - један од симбола Солуна. Само ученици са зеленим сертификатом су могли да уђу унутра и доживе поглед са врха куле на цео Солун. Након ове посете група ученика се у  пратњи наставника возила бродићем, тако да смо видели и поглед на Солун са мора.

У недељу смо отишли до места Едеса, удаљеног од Солуна око 150 км,  како би видели водопаде, а затим смо обишли и место Позар познато по топлим изворима. У току вожње аутобусом видели смо и  тркаче, учеснике Солунског маратона.

И наредне недеље, од понедељка до четвртка, ученици су били на практичној настави у преподневним часовима, а реализоване су и планиране културолошке посете. У уторак: византијски зидови изнад Солуна са којих се пружа најлепши поглед на целу Солунску луку, а у четвртак Српско војничко гробље- Зејтинлик.

Претпоследњег дана мобилности, у петак 15.4.2022. домаћин је за учеснике организовао пријем, када су учесницима подељени сертификати о успешно завршеном програму мобилности и поклони. Сви ученици су прошли планирану обуку и оцењени су оценама 99/100 и 100/100 поена.

У суботу, 16.4. смо, након доручка, кренули назад и у Гучу смо стигли око 20 часова.

Ученици носе незборавне утиске са овог путовања, јер су многи од њих имали прилику да по први пут посете неку од земаља ЕУ, да комуницирају на енглеском језику, сналазе се у новом и непознатом окружењу, раде у групи и са људима који им нису познати, виде како се живи у граду који има око милион становника, организују радно и слободно време, упознају се са новом културом, националном кухињом и новим укусима. За појединце је највећи изазов био то што су били одвојени од породице петнаест дана (по први пут), али је то сигурно и први корак у њиховом осамостаљивању у наредном периоду школовања.

Остају им дивне успомене на дружење и заједничко време проведено у Солуну!

На линку испод можете чути емисију Радио Београда о нашем пројекту:

https://soundcloud.com/draga-evo-kola/mo-korak-ka-evropi?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.
Солун 2022.

 

 

Претрага Сајта

Зашто уписати школу у Гучи / Лучанима?

  • Стручан кадар уз спој искуства и младости
  • Добри међуљудски односи засновани на међусобном поштовању и поверењу
  • Изузетна сарадња са локалном заједницом
  • Рад у једној смени
  • Опремљеност школе савременим наставним средствима за образовне профиле
  • Разноврсност ваннаставних активности и такмичења
  • Могућност стипендирања талентованих ученика
  • Помоћ ученицима при упису на факултете
  • Сарадња са ученицима и родитељима
  • Хуманитарне акције у школи и ван школе
  • Награђивање најбољих ученика и одељења (излети, екскурзије…)
  • Добра организација ђачког парламента
  • Едукација ученика путем семинара и обука (летње школе, кампови, трибине и предавања) 

 

 

Контакт

Школа у Гучи: 032/854-144
Школа у Лучанима: 032/817-531

Секретар: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Joomla! Debug Console

Сесија

Информације профила

Искоришћеност меморије

Упити базе података